Riihimäen bonzanza ja syvälammen motelli

Riihimäen Bonanza ja Syvälammen motelli

Julkaistu 24/04/2023

– Siinä tyttöraukat vetivät pikkuhousuja jalkaansa pihassa paljain jaloin, paikkakunnan asukas kuvaili hotellin tuhoutumisen näkyä 15 vuotta sitten Helsingin Sanomille.

Liki 15 vuotta sitten moottoritien kupeessa roihusi. Liekeissä oli riihimäkeläinen kohuhotelli Bonanza.

Kuumaa meno oli ollut aikaisemminkin, sillä todellisuudessa motelli oli ollut tienvarsibordelli, jossa Venäjältä ja Baltian maista tulleet nuoret naiset istuivat ”juhlavaatteissa” salissa päivisinkin.

Suomalaismiehille oli tarjolla erikoinen lisävuodekäytäntö, kuohuviini virtasi ja aamuisin siivoojat tyhjentelivät huoneista käytettyjä varmuusvälineitä, joita oli hankittu runsain mitoin myytäväksi.

Henkilökunnalle oli annettu karu ohje: lapsiperheitä ei saa päästää edes kahville. Meno olikin K-18, sillä seksikauppa oli niin näkyvää ettei se voinut jäädä keneltäkään huomaamatta.

Poliisi iski Bonanzaan maaliskuussa, ja kesäkuussa 2002 motelli oli ilmiliekeissä. Pihalla värjöttelivät tulipalosta pelastautuneet.

– Siinä tyttöraukat vetivät pikkuhousuja jalkaansa pihassa paljain jaloin, voimakkaisiin pamauksiin herännyt paikkakunnan asukas kuvaili vähäpukeista näkyä Helsingin Sanomille.

– Pihassa oli vastassa seitsemän itänaista ja pari miestä, kun minä ehdin paikalle. Suomalaisasiakkaat olivat siinä vaiheessa jo hävinneet paikalta, hätiin rynnännyt vapaapalokuntalainen kertoi HS:lle.

Haluatko seksiä, mennäänkö huoneeseen?

Vain muutama päivä Bonanzan palon jälkeen ilotyttöjen kokoontumisajot siirtyivät motelli Syvälampeen Suomusjärvelle. Nuhruinen motelli heräsi uuteen eloon ja aiheutti pahennusta kovalla rallilla, ”taksia tuli ja meni edestakaisin”, kuten Ilta-Sanomille elokuussa 2002 kuvailtiin.

Suomalaiset miehet saivat majoittua Bonanzassa naisten huoneisiin lisävuodemaksua vastaan. Naiset saivat osan kuohuviinipullojen myynnistä. Jotkut itänaisista asuivat hotellissa 200–300 vuorokautta.

Naisia oli kymmenittäin. Bonanzan käyttöaste oli loppuvuosina liki 90 prosenttia. Toki majoittuneiden ja asiakkaiden joukossa oli muitakin kuin seksinnälkäisiä miehiä ja seksipalveluita kauppaavia naisia, mutta prostituutio rehotti avoimesti.

Palon jälkeen meno jatkui Syvälammella. Naiset kiehnäsivät miesasiakkaiden pöydissä ja kyselivät: ”haluatko seksiä, mennäänkö huoneeseen”. Kondomien menekki oli kova.

IS pistäytyi rattomotellissa heinäkuun lopulla 2002. Motellin lähistöllä asunut mies ei säästellyt sanojaan.

– Saisivat painua hemmetin kuuseen, puolenyön taksiralliin kyllästynyt mies puhisi IS:lle.

Reittä vilautettiin viranomaisellekin

Viranomainenkin sai Syvälammella osansa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen tarkastaja ehti tunnin tarkastuksen aikana saada korpibordellissa 10–14 naiselta seksitarjouksen englanniksi.

Paljastaviin asuihin pukeutuneiden naisten toiminta oli varsin suorasukaista, he koskettelivat tarkastajaa ja hänen työpariaan sekä esittelivät reittään.

Vierailu johti anniskelulupien perumiseen. Anniskelulupien puuttuminen vaikeutti seksin myymistä, kun rohkaisua ei ollut enää tarjolla. Syvälammesta tuli klubi, jossa esimerkiksi sadan euron pääsymaksulla sai nauttia klubi-illoissa alkoholia ja sama meno jatkui.

Eikä kai ole rikos tulla vaikkapa Venäjältä Suomeen etsimään ystävää tai jopa aviomiestä.

Paikalle lähetetty poliisikin sai osansa kiehnäyksestä. Poliisi tuli marraskuussa 2003 klubille ottamaan selvää, mitä paheiden pesässä oikein tapahtui. Paikalla olleista seitsemästä naisesta viisi tuli kauppaamaan seksiä poliisille hyväilemällä samalla reisiään.

Helsingin Sanomien toimittaja vieraili motellissa helmikuussa 2004 keskellä päivää ja hänkin sai suorasukaisen tarjouksen ”sata euroa puoli tuntia, 80 euroa 20 minuuttia.”

1990-luvulle asti Syvälampi oli ollut vielä suosittu tanssiravintola. Siellä vieraili jopa Kauniit ja rohkeat -televisiosarjan Ridge Forrester eli näyttelijä Ronn Moss.

Rattomotellit johtivat rikostuomioon
Ralli ja ratto johtivat paritus- ja talousrikostuomioihin. Tutkinnassa paljastui, että molempien motellien paritustoimintaa johti keski-ikäinen Espanjan Torreviejassa asunut, hyvin venäjää puhunut suomalaismies.

Hän kertoi toimivansa vain baarimestarina liki 7 000 euron kuukausipalkalla. Työsuhdeautona hänellä oli Mersu, vuodelta 1995, malliltaan 420.

Tosiasiassa hän oli pomo, joka päätti asiat ja sanoi aina viimeisen sanan. Hän myös ilmoitti etukäteen tulossa olevista itänaisista. Hän pyrki salaamaan oman roolinsa hankkimalla taustayhtiöiden johtotehtäviin muita henkilöitä.

Poliisi kuunteli rikostutkinnan aikaan salaa puhelimia. Niihin tallentui keskusteluja ”uusista akoista” ja ”huorista ja koppien täyttämisestä”.

”Kyllä motellissa oli paljon muitakin majoittujia kuin ulkomaalaisperäisiä naisia, esimerkiksi rekkakuskeja ja muita suomalaisia miehiä. Eikä kai ole rikos tulla vaikkapa Venäjältä Suomeen etsimään ystävää tai jopa aviomiestä” yhden syytetyn oikeusavustaja vetosi Turun Sanomien mukaan.

Saman avustajan mukaan syyttäjä meni aivan liian pitkälle vetäessään johtopäätöksiä naisen ammateista näiden pukeutumisen perusteella.

”Virolainen ja venäläinen pukeutumiskulttuuri poikkeavat täysin suomalaisesta. Niissä maissa naiset ylipäätään, ammatista riippumatta, pukeutuvat hyvin naisellisesti ja seksikkäästi”, avustaja kertoi TS:n mukaan.

Mies tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen Riihimäen käräjäoikeudessa 2007. Tuomio tuli mm. parituksesta, törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Rikokset tapahtuivat Bonanzassa 1999–2002 ja Syvälammella 2002–2004.

Mies tuomittiin myös ampuma-aserikoksesta, sillä häneltä löytyi 22 kaliiperin Bernardelli-pistooli, patruunoita ja kaksi kaasusumutinta. Käräjäoikeus tuomitsi miehen lisäksi muita toiminnassa mukana olleita parituksesta.

Virolainen ja venäläinen pukeutumiskulttuuri poikkeavat täysin suomalaisesta. Niissä maissa naiset ylipäätään, ammatista riippumatta, pukeutuvat hyvin naisellisesti ja seksikkäästi.

Oikeus luonnehti tuolloin viisikymppisen miehen toimintaa häikäilemättömäksi ja suunnitelmalliseksi. Mies jatkoi rikollista toimintaa, vaikka tiesi poliisin ja tuotevalvontakeskuksen toimintaa koskevasta valvonnasta.

Mies alkoi valmistella parituksen siirtämisestä Bonanzasta Syvälammelle poliisin kotietsinnän jälkeen maaliskuussa 2002. Näin paritustoiminta pystyi jatkumaan heti Bonanzan tulipalon jälkeen Syvälammella. Osa naisistakin oli samoja, jotka päivystivät Bonanzassa.

Kultakäädyt pakkohuutokaupattiin
Bonanza tuotti rikoshyötyä 170 000 euroa, mutta Syvälampi oli kannattamaton anniskelulupien puuttumisen takia.

Kouvolan hovioikeus pysytti bordellipomon tuomion 2008. Pomon näyttävät näyttävät kultakorut, riipukset, käädyt ja sormukset päätyivät ulosottoon ja pakkohuutokauppaan.

111 pikkuista timanttia sisältänyt ja reilut 200 grammaa painanut panssariketju löysi uuden omistajan 3 500 eurolla. Vajaan 13 000 euron tuloksella ei kuitattu kuin murunen bordellin entisen isännän veloista.

Motellien maine eli pitkään. Suomi 24-palstalla eräs nimimerkki peräkylältä kyseli vielä loppuvuodesta 2006:” Vieläks Syvälammella saa niitä venäjän vosuja satasella. Tarvis taas tyhjentään päästä, kun tällä pärställä ei ilmankaan saa…”

Salon käräjäoikeuden mukaan mies jatkoikin rikostutkinnan aikana paritusta ja talousrikoksia Syvälammessa 2005–2006. Oikeus tuomitsi hänelle niistä kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta huhtikuussa 2007.

Sen sijaan joulukuussa 2006 prostituoidun sängyn alta löytynyt lounaissuomalainen mies ei saanut tuomiota seksin ostamisesta, vaikka häntä sellaisesta syytettiinkin ensimmäistä kertaa Suomen historiassa Salon käräjäoikeudessa 2007.

Miehen mukaan hän meni vain uteliaisuuttaan motelliin kahville ja auttoi prostituoitua kantamaan ruokatarvikkeet huoneeseensa. Mies kertoi säikähtäneensä taskulampun valoa ja kovaa ryminää, kun poliisit tekivät valvontaiskun motelliin ja luikahtaneensa siksi sängyn alle.

Oikeus ei miehen kahvittelua nielaissut, vaan uskoi miehen yrittäneen ostaa seksiä.

Rangaistukselta miehen pelasti se, ettei hän oikeuden mukaan välttämättä tiennyt naisen olleen parituksen uhri.

Lähteet: Riihimäen käräjäoikeuden ja Kouvolan hovioikeuden tuomiot, Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto, Turun Sanomat

sihteeriopisto

Europe

Escorts In Finland